EVANGELISCHE ZENDING BEM DO BRASIL

Brazilië

Informatie en adviezen over het leven in Brazilië

De natuurlijke bronnen zijn: ijzererts, bauxiet, nikkel, uranium, fosfaten, tin, waterkracht, goud, hout en olie.
Brazilië heeft 199 miljoen inwoners (2012), met een bevolkingsgroei van 1,3% per jaar. De gemiddelde leeftijd is 62 jaar (mannen 57 jaar, vrouwen 67 jaar).
De bevolking bestaat uit Portugezen, Italianen, Duitsers, Japanners, Indianen, zwarten 6%;, blanken 55%, gekleurd 38%, overig 1%.
70% van de bevolking zegt katholiek te zijn (met spirituele grondslagen).
20% van de bevolking beoefent macumba, aanbidding en oproepen van demonen (met katholieke namen) en brengt offers aan demonen, treden uit hun lichaam, en vervloeken mensen (tot ziektes, ongevallen en dood toe).
Brazilië bestaat uit 26 staten (provincies) met elk hun eigen wetten.
De taal is Braziliaans Portugees.
81% van de totale bevolking boven 15 jaar kan lezen en schijven (mannen 81%, vrouwen 80%).

De Brazilianen zijn vriendelijk, warm, onafhankelijk en zijn beledigd als hun verteld wordt hoe ze iets moeten doen. Zij gaan graag uit en zijn sociale personen, die graag een praatje maken met vrienden. Ze kunnen zeer heftig discussiëren, waarbij buitenlanders denken dat ze kwaad zijn, wat echter niet het geval is, maar typisch de Braziliaanse manier van discussiëren. Brazilianen zeggen moeilijk nee, ze praten graag mensen naar de mond. Een typisch voorbeeld is dat wanneer ze iets niet wensen te kopen of te duur vinden, ze zeggen dat ze naderhand terugkomen, wat ze uiteraard dan niet doen.
Brazilianen denken niet in uren en minuten, maar zien tijd als een periode en zijn zelden op tijd.

Brazilië kent 26 staten en 1 federaal district met de hoofdstad Brasilia.
Brazilië werd in 1822 reeds onafhankelijk van Portugal. De mensen tussen 18 en 70 jaar zijn verplicht om te stemmen. De kinderen gaan of 's-morgens of 's-middags naar school en dragen vaak een uniform.

Brazilië kent een hoge inflatie (30% in 1995), met een buitenlandse schuld van 122biljoen dollar. De industrie is in handen van multinationals en de regering. Er zijn vele grootgrondbezitters, die weinig op hebben met privé bezit.
Petrobras, de oliemaatschappij van Brazilië heeft na 2000, grote olievelden in de oceaan ontdekt, die de totale olievelden in het Midden Oosten overtreffen. Dit heeft de economie van Brazilië geweldig geholpen.

Er is een groot verschil tussen rijk en arm.
Arme gezinnen (vaak bestaande uit vader, moeder en 5-10 kinderen) wonen in een lemen huis van 5 x 10 meter (op deze oppervlakte bevinden zich de woonkamer, keuken en slaapkamer).De kinderen slapen vaak met 3-5 op 1 slaapkamer. Glas is te duur, dus ramen (tegen de kou) ontbreken vaak. Het loon bedraagt circa 200 Euro per maand, terwijl eten en kleding net zo duur (soms duurder) is als in Nederland.
De kwaliteit van de goederen (zoals koelkasten, gasfornuizen, elektrische apparaten) zijn van een lagere kwaliteit dan in Nederland, terwijl de prijs duurder is. In Brazilië kopen de mensen gewoonlijk op afbetaling. Normaal is in 10 keer (10 maanden). De grote leugen is dat vaak wordt geadverteerd met "zonder rente". In werkelijkheid betalen de mensen 4% rente PER MAAND (op jaarbasis tussen de 50% à 200% aan rente !!!).

Brazilië en haar bevolking

Brazilië is ongeveer even groot als Europa, en heeft 160 miljoen inwoners. De belangrijkste steden zijn São Paulo (9 miljoen inwoners), Ro de Janeiro (6 miljoen inwoners), Belo Horizonte (3 miljoen), Recife, Porte Alegre, Salvador en de hoofdstad Brasilia.
De gesproken taal is Braziliaans Portugees, welke verschilt in uitspraak en schrijfwijze met het Portugees dat in Portugal gesproken wordt.

Belo Horizonte met de voorstad Betim ligt op 355 km vanaf Rio de Janeiro en op 505 km van São Paulo. Salvador ligt op 1500 km van Belo Horizonte. Betim ligt op 30 km afstand van Belo Horizonte, ongeveer 5 kwartier met de bus.

De belangrijkste havenplaatsen zijn Rio de Janeiro, Recife en Porte Alegre. Het internationale vliegverkeer vanuit Nederland gaat via São Paulo. Vanuit deze plaats worden de binnenlandse vluchten verzorgd.
De munt eenheid is de Reaal (2,60 R$ is circa 1 Euro in 2009).

Brazilië is een bergachtig gebied (bergen tot een hoogte van 3000 meter), met soms zeer steile wegen. Een voorbeeld, van Belo Horizonte naar Sabinópolis, een afstand van circa 90 km, duurt ongeveer 4 uur met de auto, mits de rode klei wegen niet ondergelopen is door de regen uit de bergen.
De bekendste rivier is de Amazone met een lengte van 7025 km, die begint in Peru en bij Belem in de Atlantische Oceaan stroomt. In de regentijd kan de rivier 36 km breed worden.
In de grote steden zijn het, in het algemeen, goede asfaltwegen met goed openbaar vervoer (bus en metro), evenals de hoofdwegen tussen de grote steden. Echter sommige hoofdwegen zijn slecht begaanbaar, door het slechte onderhoud vanwege de economische situatie. Binnenlandse wegen zijn soms van asfalt, maar meestal gewoon de rode klei, soms verhard met grind. Deze worden onbegaanbaar na een hevige regenbui, zeker in de regentijd waarbij zeer grote hoeveelheden regen naar beneden komt, dan kan er tussen de 10 to 20 cm regen vallen in 1 uur.
Er zijn bijna geen treinverbindingen, het meeste is per bus met airconditioning.

Staat en Politiek

Brazilië is onderverdeeld in 22 staten, 4 territoren en een federaal district. Aan het hoofd staat een president. Deze wordt voor 5 jaar gekozen. De politieke partijen geen voorbeeld, velen zijn corrupt, vanwege de tientallen miljoenen reais die voor de verkiezingen nodig zijn. Wekelijks heeft een politieke partij 10 minuten gratis propaganda op de televisie, die je beter niet kunt geloven.
Een staat, bijvoorbeeld Minas Gerais waarin Betim ligt of Bahia waarin Salvador ligt, is te vergelijken met een Nederlandse provincie, die economisch min of meer zelfstandig is, met een eigen wetgeving, uitvoerende en rechtelijke macht. Elke staat heeft een eigen begroting. Elke staat heeft zijn eigen gouverneur.
De president en gouverneur worden bijgestaan door ministers en gecontroleerd door het parlement.
Een territoor is te klein om economisch zelfstandig te zijn. Het federale district met de hoofdstad Brasilia is de provincie met de regeringsgebouwen en de presidentiële verblijfplaats.
De Braziliaanse bevolking heeft een stemplicht en is verplicht om te stemmen. Wie niet stemt krijgt een boete of gevangenisstraf.

Bevolking

De bevolking is zeer gemengd. De oorspronkelijke bewoners zijn de Indianen, verder Portugezen en Europeanen. Ook hier kent men rassendiscriminatie. Een huwelijk tussen een blanke en een zwarte wordt niet gewaardeerd. Wel tussen een blanke en een gekleurd iemand.
Er is een groot verschil tussen rijk en arm. Een rijke kan in een stad als Belo Horizonte een herenhuis hebben met twee voetbalvelden als land. Terwijl de arme woont in een lemen huis met asbest dak van 4 x 6 meter met 6 kinderen aan de snelweg.
De werkeloosheid is zeer hoog (bijna 50%). Er is geen uitkering (werkeloosheidsuitkering, als men die al krijgt, is maximaal een half jaar) Daarom is de prostitutie en drugshandel zeer groot in de arme wijken. Evenals de alcoholverslaving van het eigen verbouwde mengsel. Een fles alcohol van 2 liter (leeft een heel arm gezin op gedurende één dag) kost evenveel als 2 liter Coca-Cola. Het gevolg is dat de kinderen al snel alcoholist zijn.
Er is veel spiritisme en animisme in Brazilië.

Klimaat

Brazilië is een groot land en heeft daarom verschillende klimaten. De evenaar gaat door de noordelijke Amazone. In het Amazone gebied en omstreken heerst malaria. Dit gebied heeft een tropische klimaat. Het Noordoosten (onder andere Bahia) is tropische, maar droog.
De centrale hooglanden kennen een subtropisch, gematigd klimaat met een gemiddelde temperatuur van 25 graden.
In het zuiden is het klimaat te vergelijken met Nederland met een gemiddelde temperatuur van 20 graden en in de winter sneeuw en nachtvorst. Betim kent in de zomer (januari) temperaturen van 30oC en veel regen in oktober en november. In de winter is de laagste temperatuur ongeveer 6oC.

Economie

Brazilië is rijk en arm. Het land is rijk aan grondstof, maar kent weinig industrieën en kantoorarbeid. De meeste Brazilianen (90%) zijn arm, leven (circa 45%) in zelfgemaakte woningen van leem of hout. De regering is bezig hierin verandering te brengen door stenenhuizen. Als een Braziliaan al werk heeft, is het maandsalaris ongeveer 100 Euro per maand (2003), terwijl de voedselprijzen de helft van die in Nederland zijn of gelijk aan die Nederland. Zij delen niet in de betrekkelijke welvaart van degenen die werk hebben (vaak buiten Brazilië), daardoor is er een groot verschil tussen rijk en arm.

Muziek

Wie samba zegt of lambada zegt Brazilië. Volkskunst Gonzaga leverde in 1899 de mars. Toen in Europa de lambada populair werd, was de eerste lambada al 70 jaar oud in Noordoost Brazilië (1922).
Heitor Volla-Lobos (1887-1959) wordt gerangschikt onder de klassieke componisten. In zijn muziek is Brazilië te horen. In Bahianas Brasileiras horen we de Afrikaanse gitaar en Bach.
De jeugd groeit groeit helaas op met de demonische muziek, rock en pop muziek, welke ook verwerkt is in de rock gospel muziek. Op muziek festivals in de grote stadion of special gebouwde muziek podiums met flitsende lichten, zijn soms demonen of monsters zichtbaar. Of dit werkelijkheid is of dat dit mede komt door het hoge drugsgebruik, weet God alleen.
De gekleurde bevolking kent zo zijn eigen muziek met de bekende gitaren en drums (de bekende lege tonnen).

Eten en drinken

Brazilië kent zijn eigen keuken (Feyoada). Maar de immigranten hebben hun eigen restaurants geïntroduceerd: Chinees, Italiaans, McDonalds, Pizzatenten, etc. Verder de barbecue-restauranten waar je kunt genieten van de vele vleessoorten en sauzen. Overal zijn visrestaurants met vele soorten vis, op verschillende wijzen bereid.
Drinken is essentieel voor de gezondheid. Vooral in de tropische warmte verliest men veel vocht. Op de busstations en in de winkels zijn de flessen met mineraal water te koop. Het normale (drink)water met een hoog chloor gehalte bevat veel parasieten, wat tot gevolg heeft vele ziekten en wormen. Het beste is geen water uit de tap te drinken, maar zoals de Brazilianen mineraal water te kopen.

Geloof

Brazilië is in naam een katholiek land. Maar weinig katholieken bezoeken daadwerkelijk trouw de kerk. De evangelische kerken zijn in op mars, maar met een geweldige verdeeldheid. Ieder pastoor heeft zijn eigen kerk. Satan weet de evangelische kerken goed te verdelen. De evangelische kerken zijn machts eilandjes. Er is geen diepgang van geloof, er worden maar weinig evangelische boeken gelezen. Terwijl bijna iedere christen een Bijbel meeneemt naar de kerk. Er wordt veel naar gospel geluistertd tevens naar (maar inclusief vermengd met demonische) rock of rap gospel.
De kerk van satan is ruim vertegenwoordig. Er is volop tatoeage (van een kleine tot die bijna het gehele lichaam bedekken), raadplegen van geesten, branden van kaarsen en beeldenverering, aanbidding van heiligen.

Huwelijk

Op elke Braziliaanse man zijn er vijf vrouwen beschikbaar. Vooral in het NoordOosten (Natal, Fortaleza, Salvador) werken veel vrouwen in de prostitutie met de toeristen. Vele toeristen hebben niet door dat de lieve vrouw een prostituee is, die uit is op een huwelijk met de buitenlander.
Eenmaal getrouwd en verhuisd naar het land waar de buitenlander woont, is de Braziliaanse weinig trouw en de meeste huwelijken eindigen binnen 3-5 jaar, waarbij als het huwelijk in gemeenschap van goederen is gesloten in Nederland, de vrouw zich heel zielig voordoet voor de rechter (met allerlei leugens) en de man volledig van zijn bezit wordt beroofd. Dit geldt vooral voor jonge vrouwen tot een jaar of 32. Het is het verstandigst om niet in gemeenschap van goederen te trouwen (ook al is dat ongebruikelijk voor evangelische huwelijken), NIET te trouwen voor de Nederlandse wet, maar te BEPERKEN tot een civiel en kerkelijk huwelijk in BRAZILIË !!!
De Braziliaanse wet kent de verdeling van 50%. Maar bij bewezen huwelijksbreuk kent de Braziliaanse rechter de helft toe aan een ieder, ECHTER wegens het breken van de huwelijksbelofte wijst de rechter een schadevergoeding toe aan het slachtoffer.

Mentaliteit

Sommige Brazilianen houden van een makkelijk leven. Daarom is het verstandig bij een werkopdracht, het salaris aan het einde van de week te betalen. Anders loop je de kans dat als je het werk in één keer betaald, ze met je geld ervan door gaan, en je na een week zonder arbeider(s) bent. Tegen commentaar op hun (slechte) werk kunnen ze niet, ze vertrekken liever zonder betaling, dan kritiek te ontvangen.
Bij verbouw of bouw van je woning, ga alleen in zee met grote aannemers (construtora), niet met een kleine of zelfstandige "pedreiro". Deze laatsten kennen de bouwvoorschriften niet, pochen op hun ervaring, maar leveren in het algemeen slecht werk. Ze werken "zwart" en zijn daardoor goedkoop, maar vol risico.
Brazilianen zijn in het algemeen egoïstisch, zeker in het verkeer.
Uiterlijk is heel belangrijk voor Brazilianen. Brazilië staat op de derde plaats in de wereld van plastische chirurgie. Auto is een status symbool. Kleur is belangrijk. Als een Braziliaan een Bijbel met wijnrode kleur wenst, en in de winkel is alleen met een rode kap, koopt hij bij de concurrent gerust voor 20 tot 30 reais duurder als deze winkelier wel een wijnrode Bijbel heeft. Inhoud is niet belangrijk voor de Braziliaan, uiterlijk (en gezien worden) is belangrijk. Een gelovige verteld in de krant dat HIJ 30 of 40 dagen gevast heeft en wat zijn ervaring is.

Geld, cheques en betaalpassen

Er is een redelijk hoeveelheid vals geld in omloop. Zelfs verkregen uit de automaten van de bank !. De bank wijst alle verantwoordelijkheid af, zodra men de bank heeft verlaten. Goed controleren op watermerk, "BC" teken linksonder.
Aanvaardt geen cheques! Zelfs christenen betalen met ongedekte (zelfs cheque especial) cheques.Betaalpassen zoals MasterCard en VISA worden algemeen aanvaardt en in de grote steden kun je geld (soms met bankkosten) opnemen bij de automaten. De winkeliers betalen gigantisch kosten aan het hebben van een magneetlezer (meer dan 100 reais per maand) plus een 4% aan bankkosten PER MAAND over de volledige koopsom ! Ga naar winkels waar men geen credtitcards aanvaardt, daar is het goedkoopste !!!
Brazilianen kopen veel op afbetaling, omdat ze geen geld hebben (het levensonderhoud is vele malen duurder dan in Nederland). De winkeliers adverteren met "10x sem juro" (10x zonder rente), wat gewoon een grove leugen is. De MASTERCARD en VISA rekenen 4-5% rente PER MAAND, plus de winkelier moet tegen 3% PER MAAND zijn geld lenen bij de bank. VISA betaalt de winkelier pas per maand uit, soms pas na enkele maanden, ondertussen moet de winkelier zijn geld lenen.
Het goedkoopste is contant te betalen in winkels die geen creditcards aanvaarden.

Verkeer

Als je niet in Brazilië gaat wonen, neem de bus of taxi. Het is af te raden om zelf auto te rijden. Je moet gewend zijn aan het auto rijden in Brazilië, wil je het (roekeloze) verkeer van de Brazilianen kennen.
Blijf je langer dan een half jaar in Brazilië, dan heb je een Braziliaans rijbewijs nodig, verplicht. Denk er aan dat tegenwoordig het Nederlandse rijbewijs wordt INGENOMEN en je rijbewijs naar Nederland wordt teruggestuurd. Ga je terug naar Nederland, dan moet je daar je rijbewijs terugvragen, een rompslomp zeker als je een vrachtwagen/autobus rijbewijs hebt.
De verkeerslichten hangen boven de weg, opletten dus. Vaak een gevaar, verblind door de zon, geblokkeerd door de hoge vrachtwagens. Pas op, kijk goed naar links en rechts voordat je optrekt. Brazilianen rijden door geel en ROOD licht, vooral 's-avonds en 's-nachts. Sommige verkeerslichten hebben een verminderende rood en groen signaal. Afnemend van boven naar beneden, aanduiding dat het signaal gaat veranderen.

Verkeersborden wijken af van de Nederlandse, dus leren !
Brazilianen respeceteren/kennen de verkeersregels niet. Soms kopen ze hun rijbewijs. Respecteren de andere automobilist niet. Passeren rechts! Motorrijders passeren rechts, links en in het midden en rijden je spiegels er af. Rijden door bij veroorzaken van schade (letsel en dood). Vele Brazilianen rijden onverzekerd, dus zie maar dat je je geld krijgt bij schade, vaak komt het erop neer dat je zelf voor je eigen schade opdraait.
Verkeer van links heeft voor een Braziliaan geen voorrang. Voorrangswegen en kruisingen kent men niet. Verkeer op de hoofdwegen (asfalt) heeft voorrang, boven de zijwegen. Maak voor een buitenlander is het moeilijk in te schatten wat is een hoofdweg, zeker bij een kruising van twee kinderhoofd wegen. Let dus goed op en geef liever voorrang. Brazilianen toeteren behoorlijk.
Er zijn vele (verborgen) camera's, alleen (gele) politie rodovário bekeurt. Het toezicht door de politie op naleving van de verkeersregels is slecht. Maar de camera's bekeuren "veel".
De wegen zijn in het algemeen slecht, maar vele kuilen. Pas op als je auto rijdt na een regenval. Kuilen zijn onzichtbaar (en diep, verlies van je auto). De lama stort van de bergen af, rijd GEEN auto. Dat is voor Brazilianen met een 4-wiel drive die bekend zijn met de gevaren! Echt dit is serieus, regenval in Brazilië kan 10-20 CENTIMETER (geen millimeters) in 20 minuten tot 2 uur geven. Auto's die meegesleurd worden in de (modder)stroom is geen uitzondering, wees gewaarschuwd.